header_crumbled
  • Concept
  • Digitaal
  • Print

Crumbled.nl

Crumbled is een Nederlandse start-up van Marieke en Rein. Foodie Marieke is fan van kookboeken, maar ontdekte dat het zoeken in die mooie dikke boeken simpelweg onhandig is. Rein is kookliefhebber en webdeveloper in hart en nieren. Samen bedachten ze Crumbled: een platform voor digitale kookboeken waarmee je recepten makkelijk online kunt doorzoeken, raadplegen en ordenen. Altijd en overal.

Roquefort houdt van innovatieve projecten. Dus toen Rein en Marieke ons aan het Crumbled-team wilden toevoegen, twijfelden we geen moment. We zijn intensief betrokken geweest bij het gehele traject. We dachten mee over de naamgeving en de strategie, testten het zoeksysteem en proefkookten recepten. Maar bovenal hebben we ons gericht op het ontwerpen van de huisstijl, de website en het promotiemateriaal.

Crumbled_2-3_1-kopie

Hoe werkt Crumbled?

Stap 1: Koop een kookboek in de winkel met een gratis Crumbled editie.

Crumbled_2-3_2

Stap 2: Activeer de digitale versie op crumbled.nl met de unieke code uit het fysieke kookboek. Daarna kun je het kookboek altijd en overal online raadplegen.

Crumbled_2-3_3

Voor Crumbled ontwikkelden we een gebruiksvriendelijke interface voor de uitgebreide zoek- en filterfunctie.

Crumbled_web_long

Favoriete recepten zijn te ordenen in eigen collecties.

vierkant_laptop
vierkant_laptop-kopie

Digitaal vs drukwerk

De kracht van Crumbled is dat de digitale boeken een toevoeging zijn op de gedrukte kookboeken. Ze vullen elkaar aan en maken het gebruik makkelijker.

En dat is maar goed ook, want wij zijn dol op mooie, luxe kookboeken! Bladeren door een boek is fijn door de structuur van het papier, de geur van het drukwerk en het gewicht dat je in je handen voelt. Dit is digitaal niet te evenaren, maar in Crumbled hebben we toch een mooie manier gevonden om om (full screen) digitaal te bladeren.

Crumbled_web_long2

Koken met Crumbled

Voor de receptenpagina hebben we handige functionaliteiten ontworpen, die het koken makkelijker maken. Zo kun je de ingrediënten van verschillende recepten op je eigen boodschappenlijst plaatsen en zijn de bereidingsstappen overzichtelijk weergegeven. Voor de stappen met een tijdsindicatie hebben we een kookwekker ontwikkeld.

Ook kun je voor jezelf notities bij de recepten plaatsen of een openbare reactie plaatsen die zichtbaar is voor je vrienden of de hele community.

Crumbled_web_long3

Langlopend traject

Roquefort heeft meer dan een jaar aan Crumbled gewerkt. Hieronder zullen we het traject in grote lijnen beschrijven.

vierkant_reacties
vierkant_peren_op_blauw

Huisstijl: We zijn begonnen met de ontwikkeling van een huisstijl die past bij de doelgroep en het onderwerp en die makkelijk toepasbaar is voor online gebruik.

gesprekken

Wireframes: De wireframes geven de structuur van de website weer en functioneren als een prototype. Met wireframes konden we relatief snel en makkelijk diverse lay-outs testen en kijken hoe de bezoeker daarop reageert.

crumbled-breed-wireframes

Ontwerp van de website: Na het testen van de wireframes hebben we de huisstijl uitgewerkt naar een mooie vormgeving voor de verschillende pagina’s van de website.

Crumbled_2-3_4

De markt op: Nadat de eerste versie van Crumbled online was gezet, namen Rein en Marieke deel aan Renew the book: een start-up traject voor de boekenbranche. Ze wonnen met Crumbled de publieksprijs en het project kreeg bekendheid bij uitgevers.

renewthebook

Promotie: Na Renew the Book ontving vrijwel elke uitgever van kookboeken een informatiepakket met uitleg over het project. Ook verzorgden we de presentaties waarmee Marieke naar uitgevers ging.

crumbled-promotie

Crumbled is afhankelijk van de content van uitgevers en zonder hun medewerking kan Crumbled niet bestaan. Helaas was de boekenbranche nog niet klaar voor de digitalisering. Crumbled is twee jaar online geweest, maar ze hebben hun ambities helaas niet waar kunnen maken. Daarom is de website op dit moment niet meer online te bekijken.

crumbled-breed-eindproduct
Crumbled_web_long4

Reactie van de opdrachtgever

“Roquefort was zeer sterk in het ontwerpen van onze user interface en het meedenken over het concept van Crumbled (dat gedurende het proces is aangescherpt). Het eindproduct ziet er fantastisch uit. Ook over de usability dacht Roquefort zeer scherp mee. Tijdens een intensieve hackaton met meerdere developers bewezen ze hoe flexibel en innovatief ze zijn en hoe goed ze kunnen samenwerken met andere mensen uit het vakgebied. Ik vind ze verrassend sterk in digitale uitingen en kan iedereen aanraden om met hen samen te werken!”

Rein, co-fouder Crumbled

Crumbled_2-3_5

Credits

Het ontwikkelen van Crumbled was nooit mogelijk geweest zonder de prachtige kookboeken van De Veldkeuken, Nootje en Brandt & Levie. Zij stelden hun kookboeken ter beschikking zodat we Crumbled konden ontwikkelen met echte en kwalitatieve content. Het beeldmateriaal in onze case is deels uit hun kookboeken afkomstig.

Crumbled_2-3_boeken_v2