KOV_header
  • Concept
  • Illustratie
  • Print

Kind onder Vuur

Critical Mass

Kinderen ervaren bij Kind onder Vuur hoe het is om op te groeien in een oorlogssituatie. De reizende tentoonstelling is ontwikkeld voor leerlingen van 10-14 jaar en komt voort uit een samenwerking tussen het Humanity House​ en het Rode Kruis.

Samen met inhoudelijk partij Critical Mass en productontwikkelaar Sam van Veluw creëerden we een indrukwekkende wereld waarin kinderen kunnen ervaren hoe het is om op te groeien in extreem moeilijke omstandigheden.

In een spannend creatief traject van een jaar, hebben we meegedacht over de inhoud, uitwerking en look&feel van de tentoonstelling.

Sam nam een kruis als basis van de tentoonstelling, waardoor er intieme binnenruimtes en open buitenruimtes ontstaan.

In de binnenruimtes wordt het een verhaal van een leeftijdsgenootjes uit Syrië, Colombia, de Palestijnse gebieden of Oeganda verteld, die ver weg in extreem moeilijke omstandigheden opgroeit.

In de buitenruimtes worden opdrachten uitgevoerd.

kind_onder_vuur3-2_1
detail-2e
toolkit_persbeeld9
kind_onder_vuur3-2_5

realistische setting

Wij maakten voor elke binnenruimte een passende en realistische setting op de wanden, waardoor het gevoel ontstaat dat je letterlijk de wereld van het geportretteerde kind in stapt.

kind_onder_vuur3-2_3-kopie2
kind_onder_vuur-jungle
kind_onder_vuur_buitenruimte1

gepaste beeldtaal

In de buitenruimte worden opdrachten uitgevoerd aan de hand geïllustreerde situaties op de wanden. We hebben gekozen voor een collagestijl waarbij lijntekeningen en gespoten sjablonen, afwisselen met realistische beeldelementen. Hierdoor ontstaat een beeldtaal die gepast is voor de doelgroep, maar wel de extreme leefwereld van de geportretteerde kinderen reflecteert.

toolkit_persbeeld3
detail-illustratie
kind_onder_vuur3-2_4e-kopie

opdrachtenboek

Het opdrachtenboek is onderdeel van de educatieve tentoonstelling en is door ons in lijn met de hele tentoonstelling vormgegeven. Critical Mass formuleerde zorgvuldig de vragen waardoor de leerlingen uitgedaagd worden om een mening te vormen en om na te denken over hoe ze zelf zouden omgaan met conflicten.

kind_onder_vuurodrachtenboek_1
kind_onder_vuurodrachtenboek_2

Fotografie: Sam van Veluw

kind_onder_vuur3-2_6

REACTIE VAN DE OPDRACHTGEVER

“Roquefort komt steeds weer met een originele insteek voor grafische uitingen, die aansluit bij het karakter van de opdracht. Voor de tentoonstelling Kind onder Vuur creëerden ze een stijl die zowel luchtig, serieus als indringend is. Ze denken mee, zijn een tikkeltje eigengereid, maar staan open voor feedback. Wij werken daarom erg graag met ze samen.”

Hiske Arts, oprichter Critical Mass

toolkit_persbeeld2