- Concept
Memo geschiedenis
Uitgeverij Malmberg
Voor uitgeverij Malmberg ontwierp Roquefort de omslagen van de geschiedenismethode Memo. Deze methode legt veel nadruk op ‘historisch denken’. Je leert de grote lijnen van de geschiedenis, hoe die verhalen tot stand zijn gekomen en hoe belangrijk het is om daar kritisch mee om te gaan.
Voor de omslagen besloten we iconische beelden uit de geschiedenis te gebruiken. Op de achterzijde wordt de context van het beeld beschreven. Waarom is juist dat beeld kenmerkend voor een periode? Hoe beleefde men het beeld toen? En hoe is onze blik daarop veranderd?

Op de voorzijde van de boeken voor havo en vwo staan beelden die iconisch zijn voor een bepaalde tijd of gebeurtenis. Deze beelden doorbreken het kader om het logo van Memo. Op de achterzijde zie je dezelfde persoon, vele jaren later.

Een jonge matroos kust een tandartsassistente in New York op de dag dat de Tweede Wereldoorlog eindigt. De man met de foto in zijn handen claimt dat hij de kussende matroos was.

De 89-jarige Marina Ginestà was tolk tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Op de foto is ze 17 jaar en poseert ze met een geweer, hoewel ze in werkelijkheid niet deelnam aan de gevechten.


Degenen die door het ene regime als helden worden gezien, zijn schurken in een volgend regime. De boeken voor de bovenbouw vmbo worden gesierd door 2 beelden van gevallen dictators, Lenin en Hitler.

De Russische schrijver en soldaat Yevgeny Dolmatovsky met de buste van Hitler, die hij heeft gevonden in Berlijn, 2 mei 1945.

In Vilnius, hoofdstad van Litouwen, wordt het standbeeld van Lenin omvergetrokken en afgevoerd. Deze gebeurtenis staat symbool voor het einde van de Sovjet-Unie (1991).